Τριπλεξ Τζάμια

Τα πολύφυλλα ή τριπλεξ τζάμια (Laminated glass) είναι δύο ή περισσότερα γυαλιά συγκολλημένα μεταξύ τους με ειδικό ενδιάμεσο συγκολλητικό φιλμ (παρεμβαλλόμενες ειδικές μεμβράνες, κατά κανόνα από πολυβινυλοβουτυρόλη PVB).
H μεμβράνη λειτουργεί ως συνδετικό υλικό μεταξύ των φύλλων του γυαλιού ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο αδιαχώριστο σώμα, παχύτερο και ανθεκτικότερο επιτυγχάνοντας αυξημένη αντοχή και ασφάλεια.

Όταν σπάσει ένα κοινό τζάμι δημιουργούνται πολλά, ακανόνιστα, αιχμηρά και κοφτερά κομμάτια, τα οποία συνιστούν σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού. Μία αποτελεσματική απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δίνει το τρίπλεξ τζάμι. Oι αντοχές του πολύφυλλου τζαμιού δεν διαφέρουν από αυτές των τζαμιών που το απαρτίζουν. Σπάνε και αυτά το ίδιο «εύκολα», με την διαφορά πως τα κομμάτια τους τείνουν να παραμείνουν προσκολλημένα στην παρεμβαλλόμενη μεμβράνη, πράγμα που σημαίνει ότι τα τζάμια δεν καταρρέουν ώστε να μείνει κενός ο χώρος. Ενώ από την άλλη, δεν αποκαλύπτονται επικίνδυνες, κοφτερές άκρες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Αυτός είναι ο λόγος που το πολύφυλλο (laminated) τρίπλεξ τζάμι, αποκαλείται τζάμι ασφαλείας (safety glass)
Το πολύφυλλο τζάμι, είναι δυνατόν να κατασκευαστεί διαφανές, γαλακτερό ή έγχρωμο. Κατά τη διαδικασία παραγωγής μπορεί με την κατάλληλη τοποθέτηση έγχρωμων φιλμ ή την ενσωμάτωση οποιουδήποτε υλικού σε επίπεδα φύλλα από ύφασμα, χαρτί, μέταλλο, πλαστικό κλπ., το τελικό προϊόν να προσλαμβάνει απεριόριστες διακοσμητικές δυνατότητες, διατηρώντας πάντοτε τις ιδιότητες της αυξημένης αντοχής και ασφάλειας.
Η δύναμη όπως και άλλες ιδιότητες του πολυεπίπεδου υαλοπίνακα μπορούν να προσαρμοστούν για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες ανάγκες. Άλλα υποστρώματα μπορούν να μειώσουν τον θόρυβο και άλλα μπορούν να βοηθήσουν ώστε το γυαλί να λειτουργήσει περισσότερο ως ένα δομικό σύνθετο υλικό. Ο πολυεπίπεδος υαλοπίνακας μπορεί να συνδυάσει την ασφάλεια με την αισθητική και την εξοικονόμησης ενέργειας.
Πέρα όμως από την κύρια χρήση του που είναι η προστασία και ασφάλεια ο πολυεπίπεδος υαλοπίνακας μπορεί να ικανοποιήσει και πρόσθετες αρχιτεκτονικές ανάγκες οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Ηχομόνωση
  • Αντίσταση σε διάρρηξη
  • Προστασία UV
  • Καθυστέρηση διάδοσης πυρκαγιάς
  • Προστασία από καιρικά φαινόμενα
  • Βελτιωμένη δομική απόδοση
  • Προστασία από βομβιστικές επιθέσεις

Ηχομόνωση

Οι τύποι θορύβου κατηγοριοποιούνται ως εξής:

  • Μέτριος: Υπαίθριες περιοχές σε απόσταση μεγαλύτερη από 500m από την κυκλοφορία αυτοκινήτων
  • Μέσος: Αστικές περιοχές σε απόσταση μικρότερη από 500m από την κυκλοφορία αυτοκινήτων
  • Δυνατός: Βιομηχανικές, αστικές ή εμπορικές σε απόσταση μικρότερη από 5 Km από αεροδρόμιο
  • Πολύ δυνατός: Κέντρο πόλεων, περιοχές πολύ κοντά στην κυκλοφορία αυτοκινήτων ή περιοχές πολύ κοντά σε αεροδρόμια

Αναφορικά με την άνεση στα επίπεδα θορύβου σε εσωτερικούς χώρους, έχουν δημιουργηθεί έχουν
δημιουργηθεί οι ακόλουθες κατηγορίες:

  • Φυσιολογικός: Γραφεία, εργαστήρια κτλ.
  • Άνετος: Αίθουσες αναμονής, αίθουσες διδασκαλίας, κτλ.
  • Πολύ άνετος: Υπνοδωμάτια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, κτλ.

Ανάλογα με το πώς συναρμολογείται και εγκαθίσταται η υάλωση, μπορεί να έχει πολύ αυξημένη ηχομονωτική απόδοση στις χαμηλές, μεσαίες ή υψηλές συχνότητες. Βέλτιστη απόδοση μπορεί να επιτευχθεί από την μονάδα υάλωσης όταν παρέχει καλή ακουστική μόνωση στις συχνότητες όπου ο θόρυβος είναι μεγαλύτερης εντάσεως. Καλή ακουστική μόνωση ενάντια σε συγκεκριμένους τύπους θορύβου επιτυγχάνεται τροποποιώντας τον τύπο και σύνθεση της υάλωσης.