Αλεξίσφαιρα Τζάμια

Πρόκειται για προΐόντα σχεδιασμένα να μπρορούν να αποροφήσουν μεγάλα ποσά ορμής πρόσκρουσης, χωρίς να διαρυγνύονται ολοσχερώς. Η όψη τους δεν διαφέρει από τους κοινούς υαλοπίνακες (τζάμια)(αντίστοιχου πάχους) και έτσι χωρίς τον παραμικρό αισθητικό συμβιβασμό προσφέρουν έναν διάφανο φραγμό ασφαλείας ενάντια στις περισσότερες κακόβουλες ενέργειες.
Τα αλεξίσφαιρα τζάμια παράγονται με την διαδικασία του λαμιναρίσματος, όπου πολλαπλά φύλλα γυαλιού με ενδιάμμεσες μεμβράνες πολυβυνιβουτυρελίου υπόκεινται σε υψηλότατη πίεση και θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να συσσωματόνονται σε ένα συμπαγές σύνολο.
Τα συστατικά (υαλοπίνακες) που συγκολλόνται μεταξύ τους μπορούν να είναι είτε διάφανοι, είτε χρωματιστοί είτε υπέρλευκοι, είτε ακόμα και ενεργειακοί, ώστε το τελικό απότέλεσμα εκτός της αλεξίσφαιρης συμπεριφοράς να έχει και άλλα χαρακτηριστικά (διακοσμητικά, θερμομονωτικά κλπ).
Τρύπες και εγκοπές είναι εφικτές εφόσον δεν ξεπερνούν κάποια φυσιολογικά όρια τα οποία άλλωστε ισχύουν και για το απλό γυαλί.
Τέλος είναι επίσης δυνατή η κατασκευή κουρμπαριστών αλεξίσφαιρων υαλοπινάκων, με περιορισμένη δυνατότητα ακτίνας καμπύλότητας.

Το Ευρωπαϊκό Στάνταρ EN 1063 κατηγοριοποιεί τις αλεξίσφαιρες υαλώσεις ανάλογα με την αντίσταση τους σε διάφορα όπλα και είδη πυρομαχικών. Ορίζει ως υάλωση ανθεκτική σε σφαίρες, την υάλωση που αντέχει σε καθορισμένη καταπόνηση ενάντια σε πυροβολισμό από συγκεκριμένα όπλα και πυρομαχικά.
Από τον παραδίπλα πίνακα γίνεται ολοφάνερο, ότι σύμφωνα με τα Ευρωπαικά στάνταρ η κατηγοριοποίηση ασφαλείας ενός υαλοπίνακα, είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ της συνθέσεώς του και εξαρτάται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από την επίδοση ανθεκτικότητάς του κατα την διαδικασία του τέστ. Είναι λογικό και επόμενο η τεχνολογία των υλικών , με την πάροδο του χρόνου, να δίνει νέα προιόντα τα οποία με μικρότερο βάρος να επιτυγχάνουν καλλίτερες επιδόσεις και συνεπώς να «παίρνουν» υψηλότερα πιστοποιητικά ασφαλείας. Αποτελεί τεχνολογικό επίτευγμα και στόχο της παγκόσμιας βιομηχανίας γυαλιού να λανσάρει στην αγορά νέα γυαλιά τα οποία με μικρότερο πάχος και μικρότερο βάρος να ανταποκρίνοντια καλλίτερα σε συνθήκες μηχανικής καταπόνισης.
Είναι καθήκον και σκοπός της εταιρίας Sglass να φροντίζει και να εισάγει πρώτη κάθε νεο προιον γυαλιού το οποίο ενσωματώνει τέτοιου είδους τεχνολογικά καινοτόμες τεχνολογίες..............

Οι εν λόγω κατηγορίες κατάταξης έγιναν με βάση τις παρακάτω επιδόσεις :

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ

ΟΠΛΟ

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΒΛΗΜΑΤΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΟΛΩΝ

BR1

0,22 Long rifle

Long rifle

360m/s

3

BR2

9mm parabellum

Luger, Uzi

400 m/s

3

BR3

0,357 magnum

Magnum

430 m/s

3

BR4

0,44 magnum

Magnum

440 m/s

3

BR5

5,56x45mm

M16

950 m/s

3

BR6

7,62x51mm soft core

FAL / Winchester

820 m/s

3

BR7

7,62x51mm hard core

FAL

830 m/s

3

 

 

 

 

 

SG1

 12/70

Riotgun

420m/s

1

SG2

 12/70

Riotgun

420 m/s

3