Τζάμια Αρμέ

Τα αρμέ τζάμια αποτέλεσαν την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια της βιομηχανίας υάλου να δώσει στην αγορά ένα προϊόν ασφαλείας.
Η ιδέα είναι πολύ απλή και στηρίχθηκε σε αυτήν της κατασκευής του γνωστού σε όλους μας «μπετόν αρμέ». Το μπετό σαν υλικό είναι πολύ διαφορετικό από το γυαλί, έχει όμως μια μεγάλη ομοιότητα! Ενώ είναι πολύ ανθεκτικό υλικό σε δυνάμεις θλίψης, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε δυνάμεις εφελκυσμού. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο γυαλί.
Εφόσον λοιπόν στην βιομηχανία τσιμέντου η λύση στο πρόβλημα βρέθηκε με το να εισαγάγουν ράβδους (ή και πλέγμα) σιδήρου μέσα στο τσιμέντο όταν ακόμα αυτό έχει υγρή μορφή, ακριβώς η ίδια λύση προκρίθηκε και στην βιομηχανία υάλου.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του υαλοπίνακα αρμέ. Η κατασκευή του ως προς την σύνθεση και την τήξη είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του κοινού γυαλιού. Η διαφοροποίηση βρίσκεται στο στάδιο όπου το τζάμι βρίσκεται ακόμα σε υγρή μορφή και εισέρχεται στην φάση της πήξης. Σε εκείνη την χρονική στιγμή εισάγεται μέσα στο υγρό μείγμα ένα ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα το οποίο μετά την ψύξη του υαλοπίνακα παραμένει εγκλοβισμένο μέσα στην μάζα του.

Ιδιότητες

Τα αρμέ τζάμια, λόγο του μεταλλικού πλέγματος το οποίο φέρουν μέσα στην μάζα τους έχουν κάποιες επιπλέον ιδιότητες σε σχέση με τα απλά τζάμια.
Διαθέτουν μεγαλύτερη μηχανική αντοχή ως προς τον εφελκυσμό και συνεπώς εμφανίζουν αυξημένη ελαστικότητα.
Σε περίπτωση θραύσης το μεταλλικό πλέγμα συγκρατεί τα σπασμένα κομμάτια, αποφεύγοντας έτσι τις ανεπιθύμητες συνέπειες μια τυχαίας θραύσης.
Λόγο του μεταλλικού πλέγματος επίσης, οι υαλοπίνακες αυτοί αποτελούν μια εύκολη λύση στο πρόβλημα της πυρασφάλειας, μια και συγκρατούν τις φλόγες ακόμα και μετά την θραύση τους, δίνοντας τον χρόνο στο προσωπικό να διαφύγει.
Συνήθως στην επιφάνεια των υαλοπινάκων αυτόν αποτυπώνονται διάφορα διακοσμητικά σχέδια, τα οποία έχουν διακοσμητική χρήση.

Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν διαθέσιμα αρμέ τζάμια στα 6mm πάχος και σε τρεις χρωματισμούς :

 • Λευκοί
 • Φιμέ
 • Μπρονζέ

Χαρακτηριστικά 

Τα φυσικά χαρακτηριστικά είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά των αντίστοιχων (χρωματικά) κοινών υαλοπινάκων.
Έτσι παραμένουν ακριβώς οι ίδιοι οι βασικοί συντελεστές.

Εφαρμογές Τζαμιών Αρμέ

Λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων που εμφανίζουν οι υαλοπίνακες αρμέ έγιναν πολύ δημοφιλείς σε μια σειρά εφαρμογών, οι περισσότερες όμως από τις οποίες στις μέρες μας έχουν «αλωθεί» από πιο σύγχρονα προϊόντα ασφαλείας όπως τα τρίπλεξ και τα securit. Εντούτοις επειδή επί σειρά δεκαετιών οι αρμέ υαλοπίνακες ήταν το μοναδικό προϊόν ασφαλείας υάλου ακόμα και σήμερα το βλέπουμε σε πάμπολλες εφαρμογές όπως :

 • Μπαλκόνια
 • Στέγαστρα
 • Αίθρια
 • Φωταγωγούς
 • Πόρτες από ασανσέρ
 • Πόρτες δημόσιων κτηρίων (στρατόπεδα, σχολεία, αστυνομικά τμήματα κλπ)
 • Υψηλές υαλώσεις με απουσία μπαλκονιών (αποθήκες βιομηχανοστάσια κλπ)
 • Κ.α.